Zmrzliny
Updated: Oct 6, 2024

Zmrzlina je zřejmě nejchutnější forma zpracování přebytečné úrody. Každý rok proto zkouším nové druhy zmrzlin a často vymýšlím domácí varianty našich oblíbených nanuků z obchodu. Líbí se mi myšlenka, že zmrzlinu vyrobím jen z pár základních ingrediencí, bez zbytečných konzervantů a dalších přidaných látek. Když se mi podaří vypěstovat dostatek ovoce, těší mě to tím víc. Do domácí varianty zmrzliny navíc můžete použít med nebo javorový sirup namísto cukru, případně vytvořit bezlaktózovou variantu a podobně. Domácí je zkrátka domácí.
JAHODOVÝ MROŽ
Budete potřebovat:
500 g jahod
250 g měkkého tvarohu
150 g cukru nebo sirupu k doslazení
čokoláda
Postup: Jahody rozmixujte s tvarohem a oslaďte. Směs nalite do tvořítek na zmrzlinu a dejte na 24 hodin do mrazáku. Druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a zmrzlinu do ní namočte. Tenká vrstva čokolády na zmrzlině hned ztuhne a můžete ji podávat.
OVOCNÝ SORBET
Na výrobu ovocných zmrzlin se mi nejvíce osvědčila technika zmrazení celých kousků ovoce a jejich následné rozmixování (recept na str. 116 – jahodová zmrzlina). Tímto způsobem vznikne zmrzlina plná ovoce a výborné chuti, kterou ani není potřeba tolik sladit.
KARAMELOVÁ ZMRZLINA
Budete potřebovat:
400 g cukru
180 g másla
200 g smetany
Postup: Cukr nechte rozpustit v hrnci s vyšším okrajem. Když začne karamelizovat a měnit barvu z bílé na zlatou, přidejte opatrně máslo a pečlivě rozmíchejte. Nakonec vmíchejte smetanu. Směs nalijte do zavírací misky nebo krabičky a nechte zamrazit.
Comentários