top of page

Zmrzliny

Updated: Oct 6, 2024


Zmrzlina je zřejmě nejchutnější forma zpracování přebytečné úrody. Každý rok proto zkouším nové druhy zmrzlin a často vymýšlím domácí varianty našich oblíbených nanuků z obchodu. Líbí se mi myšlenka, že  zmrzlinu vyrobím jen z pár základních ingrediencí, bez zbytečných konzervantů a dalších přidaných látek. Když se mi podaří vypěstovat dostatek ovoce, těší mě to tím víc. Do domácí varianty zmrzliny navíc můžete použít med nebo javorový sirup namísto cukru, případně vytvořit bezlaktózovou variantu a podobně. Domácí je zkrátka domácí.


JAHODOVÝ MROŽ

Budete potřebovat:

500 g jahod

250 g měkkého tvarohu

150 g cukru nebo sirupu k doslazení

čokoláda

Postup: Jahody rozmixujte s tvarohem a oslaďte. Směs nalite do tvořítek na zmrzlinu a dejte na 24 hodin do mrazáku. Druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a zmrzlinu do ní namočte. Tenká vrstva čokolády na zmrzlině hned ztuhne a můžete ji podávat.



OVOCNÝ SORBET

Na výrobu ovocných zmrzlin se mi nejvíce osvědčila technika zmrazení celých kousků ovoce a jejich následné rozmixování (recept na str. 116 – jahodová zmrzlina). Tímto způsobem vznikne zmrzlina plná ovoce a výborné chuti, kterou ani není potřeba tolik sladit.



KARAMELOVÁ ZMRZLINA

Budete potřebovat:

400 g cukru

180 g másla

200 g smetany

Postup: Cukr nechte rozpustit v hrnci s vyšším okrajem. Když začne karamelizovat a měnit barvu z bílé na zlatou, přidejte opatrně máslo a pečlivě rozmíchejte. Nakonec vmíchejte smetanu. Směs nalijte do zavírací misky nebo krabičky a nechte zamrazit.



40 views0 comments

Related Posts

See All

Comentários


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page