Zdravá lízátka/donuty
Updated: Oct 6, 2024

Nikdy by mě nenapadlo, jak lahodná je kombinace jablek a čokolády. Poprvé jsme jablka v čokoládě ochutnali v Rakousku, kde jsme pět let žili. Prodávali je tam na vánočním trhu jako obří lízátka napíchnutá na špejli. Tehdy jsem si řekla, že tento recept musím doma někdy vyzkoušet. A k mému překvapení se na ně děti vždy vrhnou, jako by to byla lízátka opravdová. Když navíc použijete tekutou čokoládu, můžete mít dezert hotový do pár minut.
BUDETE POTŘEBOVAT
Na 8 kousků:
4 větší jablka
50 g másla
250 g čokolády na vaření
mrazem sušené ovoce (já mám ráda křupavé ovoce od Mixit)
vykrajovátka na perníčky
POSTUP
Promyslete si, k jaké příležitosti tuto pochoutku chystáte a jak by mohla vypadat. Jablka můžete na špejli napíchnout celá a vytvořit z nich obří lízátka nebo z nich vykrájet různé motivy, které potěší děti. Když jablko rozkrájíte na kroužky a vyříznete jádřinec, vytvoříte zdravé donuty. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Jablka omyjte a z obou stran jádřince jablko odřízněte. Z tohoto odřezku vykrojte motiv srdíčka nebo jiný, kterým chcete děti překvapit. Jablkové srdíčko napíchněte na špejli. Srdíčka namočte do rozehřáté čokolády ze všech stran. Pak je položte na talířek vyložený pečicím papírem, posypte pokrájeným sušeným ovocem a dejte ztuhnout do lednice. Do půl hodinky bude čokoláda ztuhlá a můžete dobroty podávat.
TIP
Pokud pospícháte, můžete použít tekutou čokoládu, která vám pak v lednici sice neztvrdne, ale děti se můžou do jablíček zakousnout hned. My máme rádi nugátovou Mixitellu. Seženete ji na www.mixit.cz.
Comentários