top of page

Zdravá lízátka/donuty

Updated: Oct 6, 2024


Nikdy by mě nenapadlo, jak lahodná je kombinace jablek a čokolády. Poprvé jsme jablka v čokoládě ochutnali v Rakousku, kde jsme pět let žili. Prodávali je tam na vánočním trhu jako obří lízátka napíchnutá na špejli. Tehdy jsem si řekla, že tento recept musím doma někdy vyzkoušet. A k mému překvapení se na ně děti vždy vrhnou, jako by to byla lízátka opravdová. Když navíc použijete tekutou čokoládu, můžete mít dezert hotový do pár minut.


BUDETE POTŘEBOVAT

Na 8 kousků:

  • 4 větší jablka

  • 50 g másla

  • 250 g čokolády na vaření

  • mrazem sušené ovoce (já mám ráda křupavé ovoce od Mixit)

  • vykrajovátka na perníčky


POSTUP

Promyslete si, k jaké příležitosti tuto pochoutku chystáte a jak by mohla vypadat. Jablka můžete na špejli napíchnout celá a vytvořit z nich obří lízátka nebo z nich vykrájet různé motivy, které potěší děti. Když jablko rozkrájíte na kroužky a vyříznete jádřinec, vytvoříte zdravé donuty. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Jablka omyjte a z obou stran jádřince jablko odřízněte. Z tohoto odřezku vykrojte motiv srdíčka nebo jiný, kterým chcete děti překvapit. Jablkové srdíčko napíchněte na špejli. Srdíčka namočte do rozehřáté čokolády ze všech stran. Pak je položte na talířek vyložený pečicím papírem, posypte pokrájeným sušeným ovocem a dejte ztuhnout do lednice. Do půl hodinky bude čokoláda ztuhlá a můžete dobroty podávat.


TIP

Pokud pospícháte, můžete použít tekutou čokoládu, která vám pak v lednici sice neztvrdne, ale děti se můžou do jablíček zakousnout hned. My máme rádi nugátovou Mixitellu. Seženete ji na www.mixit.cz.



68 views0 comments

Related Posts

See All

Comentários


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page