Zavařovačky
Updated: Oct 6, 2024

Zavařovací sklenice využijete během roku na mnoho způsobů. Skvěle v nich vypadají jakékoli jedlé dárky, dají se použít i jako potravinové dózy nebo zavařovací nádoby na zpracování letní úrody a v neposlední řadě do nich můžete připravit i svíčky. Proto se vyplatí znát pár triků, jak sklenice zbavit původní etikety, případně je i domalovat dle vlastních představ. S každou sklenicí, kterou využijete dalším způsobem, snižujete navíc množství odpadu, a proto mi dává smysl využívat tyto nádoby, které běžně získáváme s nákupem potravin (jogurtů, džemů apod.), k dalším účelům a tím po malých krůčcích pomáhat naší planetě v boji s neudržitelným způsobem života.
ČIŠTĚNÍ SKLENIC
Původní etikety ze sklenic nejlépe odstraníte pomocí horké vody a oleje. Sklenici zalijte vařící vodou a nechte ji odmáčet. Po chvilce půjde etiketa snadno sloupnout. Zbylé lepidlo pak nejlépe odstraníte olejem. Stačí na houbičku nanést trochu oleje a krouživými pohyby lepidlo odstranit. Na závěr sklenici odmastěte přípravkem na nádobí.
STERILIZACE SKLENIC
Čisté a sterilní sklenice jsou základem úspěchu pro veškeré zavařování. Jakékoli zbytky či nečistoty ve sklenici by mohly zavařované marmelády, kompoty a jiné potraviny znehodnotit. Při sterilizaci je proto nutné sklenice nejdříve dokonale vymýt a následně při velmi vysoké teplotě sterilizovat. Při sterilizaci v troubě naskládejte sklenice s víčky odděleně na čistý plech a vše sterilizujte při 100 °C 10 až 15 minut. Při sterilizaci ve vařící vodě naskládejte sklenice odděleně s víčky do hrnce s vodou, kterou přivedete k varu. Sklenice vařte 10 až 15 minut. Poté je nechte okapat na čisté utěrce.
ZDOBENÍ SKLENIC
Dnešní možnosti dovolují sklenice dodekorovat dle vlastních představ. Na sklenicích budou nejlépe držet akrylové barvy. Mně se osvědčily netoxické akrylové fixy Artmagico, které seženete v různých šířkách i se štětcovým hrotem (tzv. brush peny). Koupíte je na www.artmagico.cz
コメント