Zálivka na salát z láku od okurek
Updated: Nov 22, 2024

Ráda dávám jedlé dárky, protože mám jistotu, že se dárek nestane jen další nepotřebnou věcí v domácnosti obdarovaného. Tento recept na domácí nakládaný hermelín jsem dostala od kamarádky Terezky a byl to ten nejlepší nakládaný hermelín, jaký jsem kdy jedla. Při příležitosti svátku mého muže jsem ho lehce vylepšila a hermelíny jsem vykrájela do tvaru srdíček. Moc mě baví těmito drobnostmi dělat z obyčejných dárků ty neobyčejné. Recept na nakládaný hermelín můžete využít jako dárek k narozeninám, k svátku nebo třeba ke Dni otců, kdy se na jeho přípravě s vámi mohou podílet i děti.
BUDETE POTŘEBOVAT
sklenici se zbytkem láku od okurek (100 ml)
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce hořčice
2 lžíce medu
1 lžíce bylinek
POSTUP
Přiznám se, že většina receptů v mé kuchařce je takzvaně od oka. U tohoto receptu to platí dvojnásob. Podle toho, kolik vám ve sklenici zůstane láku, je potřeba upravit i množství ostatních ingrediencí. A zároveň má každý jiné chutě, a tak si zálivku můžete připravit dle svých preferencí. Hořčice ji udělá více pálivou a do kysela, med ji zase osladí. Já přidávám zhruba poloviční množství hořčice a medu na množství láku. Zkuste klidně experimentovat a vytvořit si svou vlastní dokonalou letní zálivku na salát. Smysl tohoto receptu je hlavně v tom, jak se naučit zpracovávat i potraviny, které bychom jinak vyhodili.
TIP
Stejným způsobem můžete využívat i sklenice od hořčice či medu. Využijete tak cenné potraviny do poslední kapičky, a navíc si pochutnáte.
Comments