top of page

Vánočka mojí maminky

Updated: 3 days ago



Vánočka je víc než jen pečivo. Je symbolem rodinných vánočních tradic a může do domu přinést štěstí a blahobyt. Tradičně se vánočka plete z devíti pramenů a má tři patra, která symbolizují Nejsvětější Trojici. Také ingredience ve vánočce mají svou symboliku – vejce představují nový život, rozinky a mandle přinášejí štěstí a blahobyt, mléko a máslo představují štědrost. U nás doma se vánočka peče podle rodinného receptu mojí maminky. Naše domácí vánočka je velmi vydatná, krásně nadýchaná a říkáme jí „ňamkavá”. Třeba bude chutnat i vám.


BUDETE POTŘEBOVAT

Na 2 vánočky:

1 kg hladké mouky

kostku droždí

250 g másla nebo tuku (někdo rostlinný tuk odsuzuje, ale mně pak přijde vánočka vláčnější)

250 g cukru (dávám trochu více, protože ji pak jíme samotnou)

4 žloutky

vanilkový cukr

¼ l mléka

špetku soli

hrst rozinek

mandle na posypání





POSTUP

Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého másla vmíchejte postupně 4 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout na 4 až 6 hodin na teplém místě. Po vykynutí rozdělte těsto na devět stejných dílů, ze kterých vyválíte prameny. První patro upleťte ze čtyř pramenů, druhé ze tří jako copánek a poslední dva prameny spleťte do provázku. Jednotlivá patra sestavte na sebe a vánočky nechte ještě na chvíli pod utěrkou kynout. Rozehřejte troubu na 160  °C (horkovzduch). Vánočky potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto


Video: Návod na vánočku



Video: Návod na pletení vánočky ze 6 pramenů


382 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page