Vánočka mojí maminky
Updated: 3 days ago

Vánočka je víc než jen pečivo. Je symbolem rodinných vánočních tradic a může do domu přinést štěstí a blahobyt. Tradičně se vánočka plete z devíti pramenů a má tři patra, která symbolizují Nejsvětější Trojici. Také ingredience ve vánočce mají svou symboliku – vejce představují nový život, rozinky a mandle přinášejí štěstí a blahobyt, mléko a máslo představují štědrost. U nás doma se vánočka peče podle rodinného receptu mojí maminky. Naše domácí vánočka je velmi vydatná, krásně nadýchaná a říkáme jí „ňamkavá”. Třeba bude chutnat i vám.
BUDETE POTŘEBOVAT
Na 2 vánočky:
1 kg hladké mouky
kostku droždí
250 g másla nebo tuku (někdo rostlinný tuk odsuzuje, ale mně pak přijde vánočka vláčnější)
250 g cukru (dávám trochu více, protože ji pak jíme samotnou)
4 žloutky
vanilkový cukr
¼ l mléka
špetku soli
hrst rozinek
mandle na posypání
POSTUP
Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého másla vmíchejte postupně 4 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout na 4 až 6 hodin na teplém místě. Po vykynutí rozdělte těsto na devět stejných dílů, ze kterých vyválíte prameny. První patro upleťte ze čtyř pramenů, druhé ze tří jako copánek a poslední dva prameny spleťte do provázku. Jednotlivá patra sestavte na sebe a vánočky nechte ještě na chvíli pod utěrkou kynout. Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Vánočky potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto
Video: Návod na vánočku
Video: Návod na pletení vánočky ze 6 pramenů
Comments