top of page

Tříkrálové perníčky

Updated: Oct 6, 2024


Těsto na perníčky je u nás oblíbené po celý rok. Děti z něj rády vykrajují motivy nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce a na Tři krále. Je to zároveň i jeden z jejich nejoblíbenějších moučníků. Proto když jsem přemýšlela, jaký dárek sousedům na Tři krále doneseme, volba padla jasně na perníčky. Tento recept navíc nevyžaduje dlouhou přípravu předem. Perníčky jsou měkké hned po upečení. Aby ale zůstaly vláčné co nejdéle, dejte k nim do krabice rozkrojené jablko. Tak si na nich děti mohou pochutnávat několik dní.


BUDETE POTŘEBOVAT

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky

  • 150 g moučkového cukru

  • 70 g tuku na pečení

  • 4 lžíce kakaa

  • 3 lžíce medu

  • 2 vejce

  • 2 lžičky perníkového koření

  • ½ lžičky jedlé sody


Na bílkovou polevu:

  • 1 bílek

  • moučkový cukr (přibližně ¾ hrnku)


POSTUP

S dětmi může mít příprava jídla v kuchyni mnohem větší rozměr, ale často se pro nás může stát i utrpením, pokud máme jasnou představu krásně nazdobených perníčků a čisté kuchyně. To s dětmi většinou nejde. Jak se jim ruce zaboří do těsta, začne jejich fantazie ožívat a místo krásně hladkých perníčků začnou z těsta tvořit dinosaury, chobotnice nebo třeba zaječí bobky. Pokud tedy chcete děti do pečení zapojit, doporučuji stanovit si jiný cíl – radostně prožitý čas v kuchyni! S touto myšlenkou vám nebude vadit, že z tříkrálových perníčků jsou nakonec úplně jiné výtvory ani že je všude rozsypaná mouka. Naopak na takové společné tvoření budete jednou společně vzpomínat. Troubu předehřejte na 180 °C. Ingredience na těsto smíchejte dohromady a vytvořte nelepivé, dobře modelovatelné těsto. Vál podsypejte moukou a těsto vyválejte na placku, ze které budou děti vykrajovat perníčky. Na tříkrálové perníčky vykrajovátko nemám, ale vykrajuji pomocí nože tvar tulipánů. Vykrájené motivy dáme na plech s pečicím papírem a potřeme je vajíčkem. Perníčky pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Na bílkovou polevu dejte do misky jeden bílek a postupně k němu přidávejte moučkový cukr. Vše zapracovávejte pomocí vidličky. Aby se vám s polevou dobře pracovalo, je potřeba docílit konzistence, kdy se poleva trhá. Pokud vám poleva z vidličky stále stéká, je v ní málo cukru. Cukr přidávejte do té doby, dokud se poleva nezačne trhat. Když přidáte cukru až moc, nařeďte ji pár kapkami citrónu. Tímto způsobem docílíte nejlepší konzistence. Na zdobení vám postačí pevnější igelitový pytlík, kterému ustřihnete růžek a vytvoříte tak co nejmenší dírku. Vychladlé perníčky nazdobte bílkovou polevou a nechte ztuhnout. Perníčky dejte do krabice s rozkrojeným jablkem. Budou díky němu vláčné po několik dní. Společné chvíle s dětmi ještě umocníte, když si večer o společném zážitku popovídáte. Připomenete si třeba nejlegračnější perníček nebo zavzpomínáte, co vtipného se vám během pečení stalo. Touto maličkostí získá i obyčejné pečení perníčků další rozměr.


TIP

Pokud chcete perníček s Baltazarem udělat tmavší, do těsta stačí přidat více kakaa. Já jsem v receptu použila kakao v bio kvalitě z dm drogerie.



105 views0 comments

Related Posts

See All
Krmítko

Krmítko

留言


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page