top of page

Svatomartinská husa

Receptů na svatomartinskou husu najdete nespočet. Já se dělím o tento, který mám vyzkoušený a hned napoprvé se povedl tak, že se celá rodina oblizovala ještě týden po Martinovi.




Ingredience

Husa (ta z obrázku měla cca 4 kg)

Sůl

Kmín

2 sklenky vlažné vody

4 lžíce tekutého medu

2 jablka

Hladká mouka


500 g brambor

1 vejce

225 g hrubé mouky

1 lžíce bramborového škrobu

Sůl


Kysané zelí

Cukr

Kmín



Postup

Den před podáváním husy k obědu


Kdykoli během dne uvařte ve slupce brambory a po vychladnutí je dejte do druhého dne do lednice.


22:00 Husu omyjte a potřete solí a kmínem. Usaďte ji do pekáčku a podlijte dvěma sklenkami vody. Do pekáčku přidejte také dvě rozkrojená jablka. Jedno celé jablko můžete vložit i do husy, aby se vám v hrudníku nepropadla. Troubu předehřejte na 90 stupňů. Doporučuji pekáček s roštěm, který drží husu nad výpekem a krásně se tak propeče ze všech stran. Já mám tento: Pekáč s poklopem EXCLUSIVE 36 x 24 cm | tescoma.cz


23:00 Husu v pekáčku přiklopte a dejte do trouby na 7 hodin. Nařiďte si budík na šestou ráno.


V den podávání husy


06:00 Zvyšte teplotu trouby na 120 stupňů.


10:45 Naběračkou odeberte většinu výpeku a dejte ho do hrnce. Pod husou stačí už jen malá vrtsva výpeku. Lžíci výpeku smíchejte s medem a celou husu touto směsí potřete. Husu vraťte do trouby, tentokrát již bez poklopu. Do 12:00 husu ještě několikrát potřete výpekem s medem.


11:00 Dejte vařit velký hrnec vody. Ze včerejška uvařené brambory vyndejte z lednice a oloupejte je. Nastrouhejte je na jemném struhadle a přidejte vejce, hrubou mouku, škrob a sůl. Vytvořte dvě šišky, které vložíte do vroucí vody v hrnci. Snižte plamen a nechte knedlíky 20 min vařit. Poté je ještě horké nakrájejte na plátky.


11:30 Hrnec s výpekem dejte na plotýnku a pomalu ho začněte zahřívat. Do sklenice s víkem (např. sklenice od marmelády) nalijte trochu vody a přisypte lžíci hladké mouky. Zavíčkujte a pořádně sklenicí zatřeste, aby se mouka dokonale rozmíchala ve vodě. Tuto směs pomalu přilévejte do hrnce s výpekem, který tím začne houstnout a vznikne výborný sos, kterým husu před podáváním polijete.


11:45 Kysané zelí dejte do hrnce, přisypte trochu cukru a kmínu a zahřejte.


12:00 Vyndejte husu z trouby a servírujte ji s knedlíkem a zelím, polité sosem.







674 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page