Sušená rajčata
Updated: Oct 6, 2024

S letní úrodou se vám může hodit i zpracování přebytku rajčat. Já jsem tento recept objevila úplnou náhodou, ale hned se stal jedním z našich velmi oblíbených a často používaných. Kdykoli mám doma měkčí rajčata, vždy je zpracuji tímto způsobem. Příprava je velmi snadná a rajčata naprosto vynikající. Skleničku takto sušených rajčat často a ráda dávám i jako jedlý dárek. Stačí jen připojit hezkou etiketu nebo sklenici s rajčaty pomalovat.
BUDETE POTŘEBOVAT
rajčata
bazalku
česnek
sůl
olivový olej
POSTUP
Troubu předehřejte na 180 °C. Změklá rajčata nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na pečicí papír. Dejte je do trouby a pečte 30 minut, pak teplotu snižte na 140 °C na dalších 30 minut a nakonec teplotu snižte na 100 °C a pečte posledních 30 minut. Jakmile rajčata vychladnou, zasypte je sušenou bazalkou a na maličké kousky nakrájeným česnekem. Vše ještě na plechu osolte a celou směs přendejte do sklenic. Naplněné sklenice zalijte olejem. Všechna rajčata musí být ponořená. Sklenice zavíčkujte a dejte do lednice, kde vydrží několik dní. Sušená rajčata podávejte s opečeným chlebem nebo jako zeleninovou přílohu k masovým pokrmům.
TIP
Tímto způsobem můžete sušená rajčata připravovat kdykoli, když už jsou změklá natolik, že je nikdo nechce jíst.
Comments