Rohlíky z chaty Tereza v Krkonoších
Updated: Oct 6, 2024

Od dětství miluju Krkonoše. Můj děda měl kdysi chalupu v horách, kam jsme každý rok v zimě i v létě jezdili. Dodnes si pamatuji specifickou vůni krkonošských lesů. I my se dnes s dětmi do Krkonoš rádi vracíme a často při naší dovolené navštívíme chatu Tereza ve Vítkovicích. Pohostinnost a skvělá kuchyně paní Lucie nás zatím nikdy nezklamaly. Návštěva této malebné chaloupky je každý rok jedním z našich nejoblíbenějších výletů. Při poslední návštěvě se se mnou paní Lucie podělila o tento výborný recept na domácí rohlíky a s jejím svolením ho najdete i v této knize. Pokud vám budou chutnat, určitě navštivte chatu Tereza v Krkonoších a milou paní Lucii pozdravujte.
BUDETE POTŘEBOVAT
Na 8–12 rohlíků:
670 g hladké mouky
120 g másla
3 lžičky soli
2 lžičky cukru
1 droždí + 1 dcl vody na vyběhnutí kvásku
170 ml vody
POSTUP
Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu teplé vody. Hrneček přiklopte menším talířkem a dejte na teplé místo. Do větší mísy přesejte mouku, přidejte změklé máslo, sůl, vyběhlý kvásek a vodu. Vypracujte těsto, které nechte pod utěrkou hodinu kynout na teplém místě. Těsto rozdělte na 3 bochánky, které rozválejte na kulatou placku. Placku rozřízněte do kříže na 4 díly. Vzniklé trojúhelníky srolujte od širšího konce ke špičce a vytvořte rohlíky, které dáte na plech s pečicím papírem. Předehřejte troubu na 200 °C. Rohlíky nechte chvilku kynout pod utěrkou na plechu, poté je potřete vajíčkem, posypte solí a semínky a vložte do trouby na 10 minut.
TIP
Z těsta vyrobíte i houstičky nebo bochánky. Na Halloween ráda peču z rohlíkového těsta malé dýně, které vytvořím pomocí potravinářského provázku.
Comentarios