Pečený kečup
Updated: Oct 6, 2024

I s malou zahrádkou, jakou mám já, bývá naše úroda rajčat taková, že je nestíháme spotřebovat zasyrova. Recept na domácí kečup jsem proto dlouho hledala. Tento na jeho pečenou verzi jsem dostala od paní Míši, která sleduje můj profil na sociálních sítích. A když jsem ho zkusila připravit tímto způsobem, byla jsem překvapená, jak naprosto bez práce a během chvíle byl kečup hotový s krásnou barvou, konzistencí i chutí. Pokud s kečupem začínáte, doporučuji vám vyzkoušet ho také.
BUDETE POTŘEBOVAT
2 kg rajčat
2 papriky
4 cibule
1 jablko
5 stroužků česneku
1 lžíce mleté papriky
90 ml octa
230 g cukru
2 lžíce soli
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
2 bobkové listy
POSTUP
Pokud byste si rádi vypěstovali vlastní rajčata, ale máte pocit, že bez zahrady to nejde, doporučuji vám to vyzkoušet. Rajčatům se daří možná i lépe na balkóně u stěny než v záhoně. Stačí vám na ně jen větší květináč a dostatečná zálivka.
Zeleninu omyjte, i se slupkami nakrájejte na přibližně stejně velké kusy a vložte do pekáče. Přidejte koření a všechny zbylé ingredience. Směs pečte v troubě na 180 °C 1,5 hodiny. Každou půlhodinu směs promíchejte, aby se pekla rovnoměrně a nikde se nepřipálila. Po upečení zeleninu rozmixujte a propasírujte přes síto. Pečený kečup má rovnou krásně tuhou konzistenci a není potřeba ho dál vařit. Pokud máte vodnatější rajčata, slijte před mixováním vypečenou vodu z pekáčku. Kečup dejte do čistých sklenic a uzavřete. V lednici vydrží i několik dní. Pokud chcete jeho trvanlivost prodloužit, je potřeba sklenice s kečupem zavařit.
TIP
Rozmixovaná pečená zelenina se ještě před propasírováním dá použít jako vynikající směs na topinky. Stačí je zasypat sýrem a výborná pochoutka je na světě.
Komentarze