Přírodní barvy na vajíčka
Updated: Oct 6, 2024

Poprvé jsem přírodní barvy na vajíčka použila před několika lety, když jsem zapomněla koupit potravinářské barvivo a další den už měli dorazit koledníci. Moje babička mi tehdy poradila použít cibulové slupky, které má doma asi každý. Vyprávěla mi o tom, jak už dlouho před Velikonocemi schovává staré potrhané punčocháče a na Boží hod velikonoční jde na procházku, kde nasbírá první jarní lístky vykukující ze země. Lístky pak váže k vajíčkům pomocí punčocháčů a nechává je přes noc ve vodě s cibulovými slupkami. Hned po prvním vyzkoušení jsem byla z tohoto barvení nadšená a další roky jsem hledala způsoby, jak vytvořit přírodně i další barvy. Ne vždy každý odstín chytne přesně tak, jak si představuji, ale o to větší radost mám, když na Velikonoční pondělí vyndám ze sklenic krásně obarvené kraslice a vím, že koledníkům dávám odměnu, která celá vzešla z přírody.
HNĚDOORANŽOVÁ
0,5 l vody
svrchní slupky z 10 cibulí (může být méně i více, podle toho bude barva různě intenzivní)
panák octa
MODRÁ
0,5 l vody
nakrájená půlka hlávky červeného zelí (může být i méně, podle toho bude barva různě intenzivní)
panák octa
ZELENÁ
0,5 l vody
1 polévková lžíce kurkumy
3 polévkové lžíce ibiškového čaje
panák octa
ŽLUTÁ
0,5 l vody
pytlík koření kurkuma
panák octa
POSTUP
Při přípravě všech barev je postup stejný. Do vody nasypeme požadované koření nebo zeleninu. Vše přivedeme k varu a vaříme 30 minut pod pokličkou. Hotový vývar necháme vychladnout a poté ho slijeme přes síto do sklenic. Zůstane nám pouze obarvená tekutina, do které přidáme panák octa. Vše dobře promícháme a vložíme vejce uvařená natvrdo. Sklenice i s vejci necháme přes noc v ledničce. Druhý den vytáhneme obarvená vajíčka, která potřeme olejem, aby se hezky leskla.
JAK VAŘÍM VEJCE NATVRDO
Když vařím vejce tímto způsobem, je žloutek vždy krásně žlutý a zároveň uvařený. Vejce se pak i lépe loupají. Do kastrůlku dám studenou vodu i vejce. Vše postavím na plotýnku, kterou zapnu na nejvyšší stupeň. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, nastavím minutku na 10 minut. Po uplynutí času horkou vodu sliju a do hrnce napustím ledovou vodu, ve které vejce nechám cca 10 minut zchladit.
TIP
Vajíčka je možné uvařit i přímo při přípravě barvy, ale taková vejce pak nemůžeme šokově zchladit ledovou vodou, a proto může být žloutek šedý a skořápka se bude špatně loupat.
Comments