top of page

Přírodní barvy na vajíčka

Updated: Oct 6, 2024


Poprvé jsem přírodní barvy na vajíčka použila před několika lety, když jsem zapomněla koupit potravinářské barvivo a další den už měli dorazit koledníci. Moje babička mi tehdy poradila použít cibulové slupky, které má doma asi každý. Vyprávěla mi o tom, jak už dlouho před Velikonocemi schovává staré potrhané punčocháče a na Boží hod velikonoční jde na procházku, kde nasbírá první jarní lístky vykukující ze země. Lístky pak váže k vajíčkům pomocí punčocháčů a nechává je přes noc ve vodě s cibulovými slupkami. Hned po prvním vyzkoušení jsem byla z tohoto barvení nadšená a další roky jsem hledala způsoby, jak vytvořit přírodně i další barvy. Ne vždy každý odstín chytne přesně tak, jak si představuji, ale o to větší radost mám, když na Velikonoční pondělí vyndám ze sklenic krásně obarvené kraslice a vím, že koledníkům dávám odměnu, která celá vzešla z přírody.


HNĚDOORANŽOVÁ

  • 0,5 l vody

  • svrchní slupky z 10 cibulí (může být méně i více, podle toho bude barva různě intenzivní)

  • panák octa


MODRÁ

  • 0,5 l vody

  • nakrájená půlka hlávky červeného zelí (může být i méně, podle toho bude barva různě intenzivní)

  • panák octa


ZELENÁ

  • 0,5 l vody

  • 1 polévková lžíce kurkumy

  • 3 polévkové lžíce ibiškového čaje

  • panák octa


ŽLUTÁ

  • 0,5 l vody

  • pytlík koření kurkuma

  • panák octa


POSTUP

Při přípravě všech barev je postup stejný. Do vody nasypeme požadované koření nebo zeleninu. Vše přivedeme k varu a vaříme 30 minut pod pokličkou. Hotový vývar necháme vychladnout a poté ho slijeme přes síto do sklenic. Zůstane nám pouze obarvená tekutina, do které přidáme panák octa. Vše dobře promícháme a vložíme vejce uvařená natvrdo. Sklenice i s vejci necháme přes noc v ledničce. Druhý den vytáhneme obarvená vajíčka, která potřeme olejem, aby se hezky leskla.


JAK VAŘÍM VEJCE NATVRDO

Když vařím vejce tímto způsobem, je žloutek vždy krásně žlutý a zároveň uvařený. Vejce se pak i lépe loupají. Do kastrůlku dám studenou vodu i vejce. Vše postavím na plotýnku, kterou zapnu na nejvyšší stupeň. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, nastavím minutku na 10 minut. Po uplynutí času horkou vodu sliju a do hrnce napustím ledovou vodu, ve které vejce nechám cca 10 minut zchladit.


TIP

Vajíčka je možné uvařit i přímo při přípravě barvy, ale taková vejce pak nemůžeme šokově zchladit ledovou vodou, a proto může být žloutek šedý a skořápka se bude špatně loupat.



13 views0 comments

Related Posts

See All
Jidáše

Jidáše

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page