Nakládané okurky
Updated: Oct 6, 2024

V každé rodině se drží ten nejlepší domácí recept na nakládané okurky. My máme také takový a pochází od mojí babičky Aničky, která okurky zavařuje už 60 let! Naše okurky nejsou přímo křupavé, i když si myslím, že tohle záleží zejména na velikosti a odrůdě okurek, zato mají krásně sladkokyselý nálev, který jim dává vynikající chuť. Neumím si představit vánoční bramborový salát bez našich okurek! Do salátu je krájím velmi nadrobno, naprosto skvěle ho dochutí a pro výbornou chuť láku přidávám do salátu i ten. Už v létě, když zavařuji okurky, se těším na náš vánoční bramborový salát.
BUDETE POTŘEBOVAT
Lák:
3 l vody
1 l octa
400 g cukru
90 g soli
Do každé sklenice:
okurky
6 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
nahrubo nastrouhaná mrkev
cibule nakrájená na kolečka
POSTUP
Ve větším hrnci smíchejte všechny ingredience na lák a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Do vyvařených sklenic naskládejte okurky, přidejte pepř, nové koření, nastrouhanou mrkev a cibuli nakrájenou na kolečka. Připravené sklenice zalijte lákem a pečlivě uzavřete. Do velkého hrnce napusťte vodu a na dno dejte utěrku. Sklenice naskládejte do hrnce s utěrkou. Měly by být ve vodě téměř plně ponořené, jen cca 3 cm sklenice mohou z vody vykukovat. Okurky nechte v hrnci 8 až 10 minut zavařit. Za 14 dní jsou okurky uleželé a je možné je začít konzumovat. Pokud i vy přidáváte okurky do bramborového salátu na Vánoce, zkuste si jednu skleničku na toto období nechat. Věřte, že vám tato provázanost celého roku udělá velkou radost.
TIP
Připravený lák můžete uchovávat v lednici a okurky zavařovat i postupně podle toho, jak se vám nakládačky urodí.
Comentarios