Jidáše
Updated: Oct 6, 2024

Moje kamarádka Martina, která napsala úžasnou knížku Tradinář, ve mně probudila lásku k obřadnímu pečivu. Jedná se o pečivo, které má svou symboliku a pomáhá nám připomínat si historii i důležité hodnoty v životě. Proto jsem tradici pečení jidášů na Zelený čtvrtek zavedla i u nás doma. Jidášky prý možná symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Můj recept sice není originální – používám stejné těsto jako na vánočku nebo mazanec, protože nám velmi chutná –, ale symbolika provazu nám připomíná tíhu špatného svědomí i to, jak je důležité neubližovat druhým.
BUDETE POTŘEBOVAT
1 kg hladké mouky
250 g cukru
250 ml mléka
1 kostku droždí
1 sáček vanilkového cukru
špetku soli
250 g tuku na pečení nebo másla
4 žloutky
rozinky
mandle
POSTUP
Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky a cukru, zalijte troškou teplého mléka a nechte pod pokličkou vyběhnout. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr i vanilkový cukr a špetku soli. V kastrůlku rozehřejte tuk nebo máslo a po vychladnutí vmíchejte 4 žloutky. Tuto směs i vzešlý kvásek přidejte do mísy s moukou, přisypte rozinky, přilejte teplé mléko a vypracujte vláčné těsto, které nechejte pod utěrkou 4–6 hodin kynout.
Po vykynutí vyválejte z těsta hady a ty smotejte do různých tvarů. Jidášky nechte ještě 30 minut kynout pod utěrkou. Troubu roztopte na 250 °C. Jidášky potřete vajíčkem a ozdobte rozinkami. Teplotu trouby snižte na 170 °C a vložte jidáše. Pečte dozlatova (cca 25 minut). Upečené jidáše můžete potřít medem.
TIP Stejné těsto používám na vánočky i mazanec. Je krásně vláčné, a jak říkáme u nás doma, „ňamkavé“.
Comments