top of page

Jidáše

Updated: Oct 6, 2024


Moje kamarádka Martina, která napsala úžasnou knížku Tradinář, ve mně probudila lásku k obřadnímu pečivu. Jedná se o pečivo, které má svou symboliku a pomáhá nám připomínat si historii i důležité hodnoty v životě. Proto jsem tradici pečení jidášů na Zelený čtvrtek zavedla i u nás doma. Jidášky prý možná symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Můj recept sice není originální – používám stejné těsto jako na vánočku nebo mazanec, protože nám velmi chutná –, ale symbolika provazu nám připomíná tíhu špatného svědomí i to, jak je důležité neubližovat druhým.


BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 kg hladké mouky

  • 250 g cukru

  • 250 ml mléka

  • 1 kostku droždí

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • špetku soli

  • 250 g tuku na pečení nebo másla

  • 4 žloutky

  • rozinky

  • mandle


POSTUP

Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky a cukru, zalijte troškou teplého mléka a nechte pod pokličkou vyběhnout. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr i vanilkový cukr a špetku soli. V kastrůlku rozehřejte tuk nebo máslo a po vychladnutí vmíchejte 4 žloutky. Tuto směs i vzešlý kvásek přidejte do mísy s moukou, přisypte rozinky, přilejte teplé mléko a vypracujte vláčné těsto, které nechejte pod utěrkou 4–6 hodin kynout.

Po vykynutí vyválejte z těsta hady a ty smotejte do různých tvarů. Jidášky nechte ještě 30 minut kynout pod utěrkou. Troubu roztopte na 250 °C. Jidášky potřete vajíčkem a ozdobte rozinkami. Teplotu trouby snižte na 170 °C a vložte jidáše. Pečte dozlatova (cca 25 minut). Upečené jidáše můžete potřít medem.


TIP Stejné těsto používám na vánočky i mazanec. Je krásně vláčné, a jak říkáme u nás doma, „ňamkavé“.




16 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page