Jak uplést vánočku
Updated: Dec 30, 2022
Věřím, že spoustu z nás má svůj rodinný recept na vánočku, kterou si předáváme z matky na dceru už několik generací. Tak je to i u nás doma a samozřejmě i pro nás je tento náš recept ten nejlepší a nejlahodnější. Nechci proto nabádat nikoho s vlastním rodinným receptem, aby zkoušel tento nový. Ale pokud třeba zrovna žádný nemáte a hledáte ho, tak se s vámi ráda podělím o ten náš. Vánočka je z něj opravdu poctivá a jak u nás doma říkáme "ňamkavá". Snad vám bude chutnat!

Ingredience na 2 velké vánočky:
1 kg hladké mouky
Kostka droždí
250 g Hery nebo másla
250 g cukru
4 žloutky
Vanilkový cukr
1/4 l mléka
Špetka soli
Rozinky
Mandle
Postup:
Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky a cukru, zalijte troškou teplého mléka a nechte pod pokličkou vyběhnout.
Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr i vanilkový cukr a špetku soli.
V kastrůlku rozehřejte Heru nebo máslo a po vychladnutí vmíchejte 4 žloutky. Tuto směs i vzešlý kvásek přidejte do mísy s moukou, přisypte rozinky, přilejte teplé mléko a vypracujte vláčné těsto, které necháte pod utěrkou 4-6 hodin kynout.
Po vykynutí vyválejte 12 hadů a upleťte 2 vánočky. Nechte ještě 30 min kynout pod utěrkou.
Potom vánočky potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte na 170 stupňů dozlatova. Na špejli se vám nesmí lepit těsto.
Následně připojuji dva video návody, jak uplést vánočku, aby vám nejlépe držela tvar. V prvním videu najdete návod na vánočku ze šesti pramenů. Takovou vánočku pletou pekaři. Není sice tak tradiční jako ta z devíti pramenů, ale dobře drží tvar a je snadná na zapletení
Vánočka ze šesti pramenů
Tradičnější je vánočka z devíti pramenů, která má i svou symboliku. Čtyři spodní prameny symbolizují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny splétají rozum, cit a vůli a vrchní dva prameny představují vědění a lásku.
Comments