top of page

Jak uplést vánočku

Updated: Dec 30, 2022

Věřím, že spoustu z nás má svůj rodinný recept na vánočku, kterou si předáváme z matky na dceru už několik generací. Tak je to i u nás doma a samozřejmě i pro nás je tento náš recept ten nejlepší a nejlahodnější. Nechci proto nabádat nikoho s vlastním rodinným receptem, aby zkoušel tento nový. Ale pokud třeba zrovna žádný nemáte a hledáte ho, tak se s vámi ráda podělím o ten náš. Vánočka je z něj opravdu poctivá a jak u nás doma říkáme "ňamkavá". Snad vám bude chutnat!



Ingredience na 2 velké vánočky:

1 kg hladké mouky

Kostka droždí

250 g Hery nebo másla

250 g cukru

4 žloutky

Vanilkový cukr

1/4 l mléka

Špetka soli

Rozinky

Mandle


Postup:

Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky a cukru, zalijte troškou teplého mléka a nechte pod pokličkou vyběhnout.

Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr i vanilkový cukr a špetku soli.

V kastrůlku rozehřejte Heru nebo máslo a po vychladnutí vmíchejte 4 žloutky. Tuto směs i vzešlý kvásek přidejte do mísy s moukou, přisypte rozinky, přilejte teplé mléko a vypracujte vláčné těsto, které necháte pod utěrkou 4-6 hodin kynout.

Po vykynutí vyválejte 12 hadů a upleťte 2 vánočky. Nechte ještě 30 min kynout pod utěrkou.

Potom vánočky potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte na 170 stupňů dozlatova. Na špejli se vám nesmí lepit těsto.


Následně připojuji dva video návody, jak uplést vánočku, aby vám nejlépe držela tvar. V prvním videu najdete návod na vánočku ze šesti pramenů. Takovou vánočku pletou pekaři. Není sice tak tradiční jako ta z devíti pramenů, ale dobře drží tvar a je snadná na zapletení


Vánočka ze šesti pramenů

Tradičnější je vánočka z devíti pramenů, která má i svou symboliku. Čtyři spodní prameny symbolizují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny splétají rozum, cit a vůli a vrchní dva prameny představují vědění a lásku.


Vánočka z devíti pramenů


650 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page