top of page

Jahodová marmeláda a bonbony sušené ovocem

Updated: Oct 6, 2024


JAHODOVÁ MARMELÁDA

Jahodová marmeláda má u nás doma největší úspěch. Receptů na tuto sladkou pochoutku je mnoho, ale tenhle můžete díky jen třem ingrediencím, které máte běžně doma, vyzkoušet téměř vždycky.


BUDETE POTŘEBOVAT

  • 2 kg jahod

  • 1 kg cukru

  • 4 citrony zavařovací sklenice


POSTUP

Jahody zbavte stopek a nasypte do hrnce. Přidejte cukr a celou směs začněte zahřívat. Během vaření se bude v hrnci tvořit pěna. Tu naběračkou odebírejte a můžete ji nechat zamrazit jako jahodovou zmrzlinu. Nakonec přidejte šťávu ze všech citronů a vařte dále do zhoustnutí. Marmeláda se může vařit opravdu dlouho, než zhoustne na požadovanou hustotu. Záleží na vodnatosti ovoce. Jak na sterilizaci sklenic, najdete na straně 130. Do sklenic nalejte ovoce, případné kapičky na hrdle sklenic dobře otřete papírovým ubrouskem, sklenici zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto nechte sklenice do vychladnutí.



BONBONY SUŠENÉ SLUNCEM

Tyhle bonbonky děti milují a můžete je nechat mlsat tuto sladkost klidně celý den. Neobsahují totiž žádný přidaný cukr, jen ovoce.


BUDETE POTŘEBOVAT

  • 500 g ovoce

  • plech na pečení a pečicí papír

  • starou vypranou záclonu


POSTUP

Ovoce rozmixujte dohladka, případně ho můžete dochutit citronem či medem nebo javorovým sirupem. Připravenou směs nalejte v tenké vrstvě na plech vystlaný pečicím papírem. Plech se směsí zakryjte záclonou, aby na směs nelétal hmyz. Plech umístěte na prudké slunce a nechte sušit. Do večera by směs měla být suchá a půjde vám krájet. Já směs krájím pomocí kráječe na pizzu na proužky, které smotávám do ruliček jako bonbonky. Děti ale rády jedí i nakrájené proužky jako dlouhé ovocné jazyky.



26 views0 comments

Related Posts

See All
Letní dort

Letní dort

Zmrzliny

Zmrzliny

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page