top of page

Domácí svatomartinské posvícení

Updated: Oct 6, 2024


Svatomartinské posvícení je u nás doma jedno z mých nejoblíbenějších rodinných setkání. Už několik let zvu každý rok celou svou rodinu na svatomartinskou husu. Tohle předvánoční setkání, na kterém se nás sejde až kolem dvaceti, má vždy skvělou atmosféru, podává se při něm výborné jídlo a oproti Vánocům je i mnohem klidnější. Moje maminka připravuje knedlíky nebo svatomartinské rohlíčky, já peču husu a společně vždy vytvoříme výbornou hostinu pro celou rodinu. Pokud u vás doma není svatomartinské posvícení zatím tradicí, chtěla bych vás povzbudit, ať ho někdy zkusíte zorganizovat. Věřím, že si společný rodinný čas užijete stejně jako my u nás doma. Recept na husu mám z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, ale mírně jsem ho upravila podle našich chutí a postup rozepsala po hodinách.


BUDETE POTŘEBOVAT

(pro 4-6 osob)

  • 1 husu (cca 4 kg)

  • 2 sklenky vlažné vody

  • 4 lžíce tekutého medu

  • 2 jablka

  • sůl

  • kmín

  • 1 lžíci hladké mouky


Na knedlík:

  • 500 g brambor

  • 1 vejce

  • 225 g hrubé mouky

  • 1 lžíci bramborového škrobu

  • sůl


Na zelí:

  • kysané zelí

  • cukr

  • kmín


POSTUP

Den před podáváním husy k obědu: Kdykoli během dne uvařte ve slupce brambory a po vychladnutí je nechte do druhého dne v lednici.


22:00 Husu omyjte a potřete solí a kmínem. Usaďte ji do pekáčku a podlijte dvěma sklenkami vody. Do pekáčku přidejte také dvě rozkrojená jablka. Jedno celé jablko můžete vložit i do husy, aby se vám v hrudníku nepropadla. Troubu předehřejte na 90 °C. Doporučuji pekáček s roštem, který drží husu nad výpekem a ta se tak krásně propeče ze všech stran.


23:00 Husu v pekáčku přiklopte a dejte do trouby na 7 hodin. Nařiďte si budík na šestou ráno.


V den podávání husy:

06:00 Zvyšte teplotu trouby na 120 °C.


10:45 Naběračkou odeberte většinu výpeku a dejte ho do hrnce. Pod husou už ho stačí jen malá vrstva. Lžíci výpeku smíchejte s medem a celou husu touto směsí potřete. Husu vraťte do trouby, tentokrát již bez poklopu. Do 12:00 husu ještě několikrát potřete výpekem s medem.


11:00 Dejte vařit velký hrnec vody. Den předem uvařené brambory vyndejte z lednice a oloupejte je. Nastrouhejte je na jemném struhadle a přidejte vejce, hrubou mouku, škrob a sůl. Vytvořte dvě šišky, které vložíte do vroucí vody v hrnci. Snižte plamen a nechte knedlíky 20 minut vařit. Poté je ještě horké nakrájejte na plátky.


11:30 Hrnec s výpekem dejte na plotýnku a pomalu ho začněte zahřívat. Do sklenice s víkem (např. sklenice od marmelády) nalijte trochu vody a přisypte lžíci hladké mouky. Zavíčkujte a pořádně sklenicí zatřeste, aby se mouka ve vodě dokonale rozmíchala. Tuto směs pomalu přilévejte do hrnce s výpekem, který postupně zhoustne a vznikne výborný sos, kterým husu před podáváním polijete.


11:45 Kysané zelí dejte do hrnce, přisypte trochu cukru a kmínu a zahřejte.


12:00 Vyndejte husu z trouby a servírujte ji s knedlíkem a zelím, politou sosem.



18 views0 comments

Related Posts

See All

Commentaires


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page