Co s hnědými banány
Updated: Oct 6, 2024

Nerada plýtvám jídlem, a tak kdykoli objevím chutný recept na zpracování potravin, které už nikdo nechce jíst, vždy si ho uložím. Do těchto dvou receptů zpracujete i úplně hnědé banány. Dokonce čím jsou banány hnědší, tím je pokrm chutnější a stačí do něj přidat méně cukru. Třeba se hnědé banány stanou díky těmto receptům velkou pochoutkou i u vás doma.
BANÁNOVÉ LÍVANCE
2 změklé banány
2 vajíčka
2 hrnky mléka
1,5 hrnku hladké mouky
tuk (já dávám ghí)
Banány rozmačkejte vidličkou. Přidejte zbytek ingrediencí a vše rozmíchejte do řidšího těsta. Na pánev dejte vždy lžičku ghí a tvarujte lívance, které rychle opečete z obou stran. Podávejte s čekankovým sirupem, ovocem a jogurtem.
BANANA BREAD
2 banány
1/4 hrnku cukru
1 hrnek polohrubé mouky (může být i hladká)
125 g másla
1 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
ořechy na posyp
Troubu rozehřejte na 170 °C. Banány rozmačkejte vidličkou. Máslo nechte rozpustit v kastrůlku a smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi. Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a těsto rovnoměrně rozprostřete. Posypte ořechy a pečte dozlatova cca 30 minut.
BANÁNOVÝ BRUMÍK
Základ těsta je stejný jako na banana bread.
Navíc potřebujete
čokoládovou pomazánku (např. Mixitellu od Mixit)
2 lžíce kakaa
formu na medvídky
zdobičku nebo cukrářský pytlík
Troubu předehřejte na 170 °C. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Banány rozmačkejte, přidejte zbylé ingredience a vytvořte těsto. Část těsta obarvěte kakaem a pomocí zdobičky vybarvěte medvídkům ve vymazané formě tlapky a oči. Medvídky zakryjte částí světlého těsta a do středu dejte lžičku rozehřáté čokolády. Vše zakryjte další vrstvou těsta a pečte na 170 °C asi 30 minut. TIP Banány vám budou pomaleji hnědnout, když je nebudete uchovávat v blízkosti jablek.
Kommentare