Bezinkový sirup
Updated: Oct 6, 2024

Vždycky jsem si přála vychovávat děti v přírodě a zcela přirozeně je tak učit rytmu ročního cyklu. Už od poloviny května každý rok na cestě do školy vyhlížíme místa, kde roste bez, a sledujeme, kdy se objeví první květy. Jakmile se nám ukážou první bílá květenství této rostliny, chystáme se na výpravu na jejich sběr. Za těch pár let už máme v lese pár míst, kam chodíme na jistotu. Bílé květy nám pak provoní celou domácnost a za dva dny máme lahodný bezový sirup. Recept na něj mám z knih Zahrada žije a Tradinář, což je jedna z mých nejoblíbenějších knížek, do které během roku nahlížím mnohokrát.
BUDETE POTŘEBOVAT
1 litr vody
15 velkých květů bezu (sbíráme za sucha, ne po dešti, aby měly co nejvíce pylu)
2 biocitrony
1 lžíce kyseliny citronové
1 kg cukru krupice
RECEPT Z KNÍŽKY TRADINÁŘ
Květy položte na papír a chvíli počkejte, až z nich vylezou případní broučci. Ve velkém hrnci převařte 1 litr vody. Než do ní ponoříte bezová květenství, musí voda vychladnout. Nádobu (ideálně zakrytou poklicí) pak umístěte na 24 hodin do chladného prostředí: do sklepa nebo do lednice. Druhý den vodu slijte přes síto, které vyložíte čistou gázou. Přisypte cukr a lžíci kyseliny citronové, přes gázu vymačkejte do směsi 2 citrony. Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor, příliš vysoká teplota či var by sirup mohly připravit o cenné látky. Nalijte do připravených sklenic nebo do lahví, které jsou pečlivě vymyté nebo sterilizované. Víčko je možné ještě zakápnout vysokoprocentním alkoholem. Takto připravený sirup uskladněte na chladném místě, i bez další konzervace několik týdnů vydrží.
TIP
Já sirup po otevření nechávám v lednici, a protože ho konzumují i děti, alkoholem víčko nesterilizuji. I tak mi zatím vždycky vydržel celé léto.
Comments