Bazalkové pesto
Updated: Oct 6, 2024

Každý rok se těším, až mi v truhlíku vyroste bazalka. Pesto z této rostlinky je moje nejoblíbenější. V horkých letních dnech se skvěle hodí i za studena jako omáčka na těstoviny. Dále s ním dochucuji saláty, zdobím s ním polévky nebo ho jen tak natřu na chleba. Baví mě, jak s minimálním úsilím člověk dokáže vypěstovat bylinu, která se stane hlavní ingrediencí celého oběda. Stejný postup můžete použít pro výrobu pesta i z jiných plodin, například rajčat nebo mrkvové natě.
BUDETE POTŘEBOVAT
hrst bazalky
hrst vlašských ořechů
hrst parmezánu
česnek
sůl
citron
olivový olej
POSTUP
Bazalku můžete pěstovat i na okenním parapetu nebo na balkóně. Při jejím pěstování se mi jako nejdůležitější ukázalo ji pravidelně zastřihávat. Jakmile jde bazalka do květu, začne tvrdnout a listy se smršťují. Nastříhejte si hrst bazalkových listů a do hrnce dejte vařit vodu. Jakmile voda začne bublat, vhoďte do ní bazalkové listy. Po pár vteřinách je vyndejte z horké vody a okamžitě je zchlaďte ve vodě s kostkami ledu. Tomuto postupu se říká blanšírování a zajistí vám krásně zelenou barvu pesta. Tuto část receptu můžete vynechat. Chuť se vám jinak sice nezmění, ale pesto vám bude velmi rychle hnědnout, což pak nevypadá tak lákavě. Blanšírovanou bazalku dejte do mixéru, přidejte parmazán, vlašské ořechy a olej a vše rozmixujte dohladka. Nakonec pesto dochuťte citronem, solí a česnekem. Pesto podávejte k těstovinám, zasypané hoblinkami parmazánu. Zbylé pesto uchovávejte v ledničce v uzavřené sklenici, kde vám pár dní vydrží
TIP
Pesto se hodí i jako jedlý dárek. V hezké skleničce s vlastnoručně vyrobenou etiketou udělá určitě radost. Pro delší trvanlivost ho můžete zavařit nebo zalít olejem.
コメント