Amálčin méďovník
Updated: Oct 6, 2024

Tento dort připravuji nejčastěji ve tvaru medvídka, ale stejně snadno vytvoříte i jelínka, lišku nebo jiná zvířátka.
BUDETE POTŘEBOVAT
250 g tuku na pečení nebo másla
3 vejce
3 lžíce medu
300 g krupicového cukru
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
Na promazání:
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
300 g másla
hrst mletých vlašských ořechů
3 čtverečky čokolády na oči a čumák
POSTUP
Připravte vodní lázeň (do většího hrnce dejte trochu vody a na něj menší hrnec, ve kterém se bude připravovat těsto). Když voda vře, vložte do kastrolu nejprve máslo a nechte ho rozpustit. Pak přidejte ostatní ingredience na těsto. Vše míchejte 10 minut. Připravte si šablonu medvídka a na pečicí papír rozetřete vždy část těsta. Těsto vyjde na tři placky medvídka a tři menší kolečka na čumák. Těsto se snažte rozetřít na co nejtenčí placku a vždy lehce přes okraj šablony. Placky pečte na 170 °C dozlatova (cca 7 minut). Po vychladnutí je seřízněte podle šablony do přesného tvaru. Z másla a salka vyšlehejte krém, kterým jednotlivé placky promažete. Do krému můžete dát i rozemleté ořechy a rozdrcené odřezky těsta. Postupně skládejte celý dort (placka – krém – placka – krém...). Nakonec dort ozdobte krémem a zasypejte rozemletými odřezky, aby byl medvídek „chlupatý“. Ouška a čumák vynechejte. Oči a čumák vyrobíte z rozehřáté čokolády, kterou necháte ztuhnout do požadovaného tvaru v lednici. Dort je nejlepší druhý den, kdy se trochu rozleží.
Comments