Švestkový crumble
Updated: Oct 6, 2024

Přesně si pamatuji na moment, kdy jsem poprvé ochutnala crumble. Bylo to na návštěvě u našich francouzských přátel v Hongkongu, kde jsme s mým mužem tou dobou bydleli. Moje kamarádka Emily mi tehdy řekla, že je to, ač původem z Anglie, ve Francii snad nejoblíbenější dezert. Přitom je jeho výroba naprosto snadná a velmi rychlá. Od té doby tento recept nejraději používám s planými švestkami, které v našem okolí už od začátku září netrpělivě vyhlížím. Jde v podstatě o pečený moučník z jakéhokoli ovoce zasypaného velkou vrstvou drobenky. Právě drobenka je ale v tomto případě to, co obyčejné pečené ovoce povýší na dokonalý dezert. Podělím se s vámi o tu svou, na kterou si mé návštěvy často berou recept.
BUDETE POTŘEBOVAT
1 hrnek = 300 ml
1 hrnek ovoce
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek másla
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku ořechů
250 ml šlehačky
POSTUP
Pokud víte o planých švestkách ve vašem okolí, podnikněte procházku s košíkem a nasbírejte si čerstvé ovoce. Předehřejte troubu na 180 °C. Švestky omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do zapékacích mističek nebo jedné velké zapékací mísy, aby pokryly celé dno, ale zároveň nebyly v moc vysoké vrstvě na sobě. Podle toho, kolik budete mít ovoce, připravte množství drobenky. Já dělám drobenky tolik, aby dokonale zakryla všechno ovoce v zapékací míse. Jako nejlepší poměr všech ingrediencí se mi osvědčilo dát stejné množství mouky, cukru, ovesných vloček a změklého másla. Ořechy dávám do drobenky jen jako doplněk. Ingredience na drobenku promíchejte a zasypejte s ní ovoce. Pečte dozlatova asi 30 minut. Podávejte s trochou domácí šlehačky.
TIP
Pokud máte menší zapékací mističky, je jejich použití vhodnější, protože koláč se z velké mísy neservíruje v moc vzhledné podobě.
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
300g hladké mouky
15g cukru
Špetka soli
150g másla
1 vejce
20-40ml vody (postupně)
500g švestek (dávám od oka i více)
Drobenka:
Hrst hladké mouky
Hrst cukru
100g másla
Vše jen smíchat. Občas přidávám i ořechy.
Švestky omyjeme a nakrájíme na šestinky. Všechny ingredience na těsto smícháme a rukama vypracujeme měkké, dobře držící těsto. Těsto vyválíme a dáme do keramické formy. Propícháme ho vidličkou. Na těsto nasypeme švestky a vše zasypeme drobenkou. Pečeme na 180° cca 45 min.
Comments